fbpx

El mite dels 1.000€ el m2 en la construcció

1/juny/2023 | Financiació | 0 comments

Ens trobem en bastants ocasions en les quals encara hi ha persones que quan comencem a parlar del cost de la casa ens comenten; ”però jo pensava que una casa valia uns 1.000 € m2”.

A continuació et compartim uns quants punts que et podran ajudar a entendre per quin motiu aquesta xifra fa molts anys que ha quedat desfasada.

1.

Moltes persones quan decideixen fer-se una casa, com és lògic, comencen a buscar per internet informació, ja sigui de sistemes constructius, d’empreses, constructores, i com no, dels preus i costos de fer-se una casa. La majoria dels articles i comentaris en fòrums del sector que apareixen en els primers resultats de Google, tenen entre 5 i 10 anys d’antiguitat o inclús més. Només tenint en compte els increments dels preus a causa de la inflació, és impossible que les empreses puguin mantenir aquests valors avui en dia.

Si agafem com a referència l’informe que fa ACR, entre el primer trimestre del 2016 i l’últim trimestre del 2021, el cost dels materials de la construcció han augmentat més d’un 60%. Com és lògic, totes les empreses de la construcció estem fent peripècies perquè aquestes pujades de preu tan fortes repercuteixin el mínim el preu final del client, però mantenir preus de fa 5, 10 o 15 anys, és impossible (com en qualsevol sector…).

2.

El preu m2 d’una casa pot variar moltíssim en funció de les característiques de la parcel·la, per tant, és impossible que existeixi una xifra “màgica” que funcioni en totes les cases.

3.

Aquestes xifres no tenen en compte l’equipament de la cuina (mobiliari i electrodomèstics), ni l’equipament i complements dels banys. Només aquestes dues partides ja poden suposar entre 150 i 200 €/m2, en funció dels acabats i m2 de la casa.

4.

Els preus que se solen donar solen ser sense el projecte arquitectònic i sense els acabats exteriors, per tant, és important tenir-ho en compte quan ho compares en un pressupost complet com podria ser el que pots fer a través del nostre generador de pressuposts.

5.

La gent que parla d’aquestes xifres es basen en autopromotors que gestionen ells mateixos les obres, és a dir, en un format d’autoconstructor. És lògic que aquestes persones puguin obtenir un millor preu que no pas els qui decideixen optar per una empresa que els hi ofereix un claus en mà i ho gestiona tot. Tot i això, tenint en compte els punts anteriors, avui en dia no és possible autoconstruir una casa amb criteris passius amb aquesta xifra.

6.

No és el mateix una casa de 250 m² que una casa de 120 m². Aquí tornem a “no existeix una xifra màgica per totes les cases”. El cost per m² d’una casa més petita sempre és més elevat que el d’una casa més gran. Per exemple fer un bany estàndard de 5 m² en una casa de 80 m² té el mateix cost que en una casa de 200 m², per tant, la repercussió per m² serà superior en la casa petita. Això passa en diferents partides, per la qual cosa el preu m² de la casa petita s’eleva en comparació a una més gran.

7.

Aquestes dades es basen en sistemes constructius d’obra tradicional. Cada sistema té els seus avantatges, però nosaltres pensem que les cases de fusta amb criteris passius ja són el present (i futur) per la seva reducció en l’impacte mediambiental, la seva gran eficiència energètica i el gran confort que proporcionen. A banda del sistema constructiu, també és important tenir en compte els diferents acabats que es valoren en cada pressupost.

8.

Tots hem sentit a un amic que té un amic que té un familiar que és constructor i que diu que ell avui en dia fa cases a 1.000 €/m. Coneixem a molts constructors, però mai hem conegut a aquest familiar (si és el teu, si us plau, presenta’ns-el!!).

El que volem dir amb això és que aquest és un d’aquells missatges que s’ha quedat circulant en la nostra societat i es va repetint, però que ningú en té certesa.

Si vols ampliar més informació, descarrega gratuïtament el nostre llibre.

SAPS REALMENT

ON ET FIQUES?

El primer llibre gratuït que aborda amb transparència el cost mental, temporal i econòmic de fer-se una casa.

t’AGRADA APRENDRE?

SUBSCRIU-TE A LA NOSTRA NEWSLETTER!

QUÈ T’HA SEMBLAT AQUESTA ENTRADA? T’HA SORGIT ALGUNA PREGUNTA?

0 Comments

Enviar un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *