fbpx

Desmuntant mites sobre les cases de fusta

29/des./2023 | Bioconstrucció, Sistema constructiu, Sostenibilitat | 0 comments

Les cases de fusta són una opció de construcció cada vegada més popular, ja que ofereixen molts beneficis ambientals, econòmics i estètics. Però també existeixen molts mites que qüestionen la seva viabilitat, seguretat i qualitat. En aquest article, volem desmentir alguns dels principals mites de les cases de fusta i mostrar-vos per què la fusta és un material de futur.

Mite 1.

Les cases de fusta són insegures i febles.

Aquest mite es basa en la idea que la fusta és un material fràgil i vulnerable, que no pot suportar grans càrregues ni resistir els fenòmens naturals com els terratrèmols o els huracans. Però això no és cert. La fusta és un material molt resistent i flexible, que pot adaptar-se als moviments del sòl i als canvis climàtics sense trencar-se ni deformar-se. A més, la fusta pot ser tractada i combinada amb altres materials per augmentar la seva durabilitat i estabilitat. [Per exemple, la fusta laminada encreuada (CLT) és un tipus de fusta enginyeritzada que consisteix en capes de fusta encolades perpendicularment, formant uns panells gruixuts i rígids que poden ser utilitzats com a parets, sostres o sòls].

Mite 2.

Les cases de fusta no duren gaire.

Aquest mite es basa en la idea que la fusta és un material que es deteriora ràpidament amb el pas del temps, a causa de factors com la humitat, els insectes o els fongs. Però això tampoc és veritat. La fusta és un material que pot tenir una llarga vida útil si es manté i es protegeix adequadament. [Per exemple, es poden aplicar tractaments superficials o impregnacions a la fusta per millorar la seva impermeabilitat i resistència als agents biològics]. A més, es poden dissenyar les cases de fusta amb criteris arquitectònics que evitin el contacte directe de la fusta amb el sòl o l’aigua. D’aquesta manera, la fusta pot conservar les seves propietats físiques i mecàniques durant dècades o fins i tot segles. De fet, hi ha exemples de construccions històriques de fusta que han sobreviscut al pas del temps, com el temple Horyuji al Japó, que data del segle VII.

Mite 3.

Les cases de fusta no són segures en cas d’incendi.

Aquest mite es basa en la idea que la fusta és un material inflamable i que, per tant, no pot resistir el foc. Però això no és del tot cert. La fusta té una propietat única que li permet crear una capa de carbonització a la superfície quan s’exposa al foc. Aquesta capa actua com una barrera protectora que redueix la velocitat de combustió i manté l’estructura interna intacta. A més, la fusta té una baixa conductivitat tèrmica, el que significa que no transmet la calor tan ràpidament com altres materials. Per tant, la fusta pot tenir un millor comportament al foc que el formigó o l’acer, que poden perdre la seva resistència estructural quan s’escalfen massa. Això no vol dir que les cases de fusta no necessitin mesures de prevenció i protecció contra incendis, com detectors de fum, extintors o “sprinklers”, però sí que vol dir que la fusta no és un material tan vulnerable al foc com es pensa.

Mite 4.

Les cases de fusta tenen mala acústica.

Aquest mite es basa en la idea que la fusta és un material que transmet el so fàcilment i que, per tant, no aïlla bé del soroll exterior o interior. Però això depèn molt del disseny i la construcció de la casa de fusta. La fusta és un material que pot absorbir o reflectir el so segons el seu gruix, la seva forma i la seva disposició. Per exemple, la fusta pot ser utilitzada com a material fonoabsorbent en els sostres o les parets, per reduir la reverberació i millorar la qualitat del so. A més, es poden utilitzar materials complementaris com el guix, la llana mineral o el cautxú per augmentar l’aïllament acústic de les cases de fusta. D’aquesta manera, la fusta pot oferir un ambient confortable i silenciós als seus habitants.

Mite 5.

Les cases de fusta tenen un aspecte de cabanya.

Aquest mite es basa en la idea que la fusta és un material que només serveix per construir cases rústiques o tradicionals, amb un estil poc modern o sofisticat. Però això és una qüestió de gust i creativitat. La fusta és un material molt versàtil i adaptable, que pot adoptar diferents formes, colors i textures segons el tipus de fusta, el tractament i l’acabat que se li doni. A més, la fusta pot ser combinada amb altres materials com el vidre, el metall o el plàstic, per crear contrastos i harmonies interessants. Per tant, la fusta pot ser utilitzada per construir cases de fusta amb diferents estils arquitectònics, des dels més clàssics als més avantguardistes.

Com podeu veure, els mites sobre les cases de fusta no són més que falses creences que no reflecteixen la realitat ni les possibilitats d’aquest material. Les cases de fusta són una opció de construcció sostenible, segura i atractiva, que pot contribuir a millorar el medi ambient i el benestar de les persones.

Si voleu saber més sobre les cases de fusta, us recomanem que descarregar el nostre llibre gratuït, on trobareu més informació i referències sobre aquest tema.

SAPS REALMENT

ON ET FIQUES?

El primer llibre gratuït que aborda amb transparència el cost mental, temporal i econòmic de fer-se una casa.

t’AGRADA APRENDRE?

SUBSCRIU-TE A LA NOSTRA NEWSLETTER!

BUSQUEM CLIENTS INCONFORMISTES I REVOLUCIONARIS!

VULL SEGUIR APRENENT

QUÈ T’HA SEMBLAT AQUESTA ENTRADA? T’HA SORGIT ALGUNA PREGUNTA?

0 Comments

Enviar un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *