fbpx

REHABILITACIÓ

El camí més sostenible en el món de la construcció

PROJECTES FINALITZATS

Aquí pots veure en detall alguns dels projectes de rehabilitació ja finalitzats. L’estat en què es trobaven abans, el projecte de rehabilitació i el resultat final que emmarca la personalitat de l’edifici i de la família que li ha donat una segona vida.

LA REHABILITACIÓ D’ARMENTERA

LA REHABILITACIÓ DE TIANA

casa de madera

LA REHABILITACIÓ DEL JAUME I L’ANNA

LA REHABILITACIÓ DEL CARRER NOU

Segurament una de les actituds més sostenibles i sensibles amb el medi ambient en el món de la construcció és el de rehabilitar, el de recuperar antigues construccions i dóna’ls-hi una nova vida.

Normalment són emplaçaments singulars, moltes vegades en conjunts i carrers amb cert caràcter o protecció patrimonial, tots ells amb la seva història. Es tracta d’un habitatge on l’usuari valora el caràcter urbà i històric del lloc on vol viure. En l’altre extrem trobaríem la rehabilitació de la típica masia catalana o refugis ubicats més en entorns naturals.

Aquests tipus de construccions ofereixen un món de possibilitats que no ofereix una obra nova. Un habitatge a rehabilitar sempre respira un caràcter d’autenticitat, amaga en el seu interior una sèrie de rastres, d’històries, materials i formes de construcció que el pas dels anys els dóna quelcom singular que només aquests poden tenir, i que per tant, el faran un habitatge únic.

Antics murs de tàpia o pedra, paviments de tova manual, de gres hidràulic, estructures de fusta, teules ja envellides, portes de fusta natural, porticons… hi ha tota una sèrie d’elements envellits que el pas del temps ha fet únics i amb els que s’ha de ser sensible a l’hora d’afrontar una intervenció d’aquest tipus.

Aquesta actitud de recuperar, de donar valor a allò preexistent, s’ha de fer compatible amb una intervenció fresca i moderna, assumint les necessitats i reptes que una edificació actual ha de resoldre. En cap cas es tracta de replicar allò que es va fer fa dècades, es tracta d’una intervenció amb una actitud de recuperació d’allò original, singular, respectant i valorant aquelles preexistències que fan d’aquell edifici quelcom especial.

La part d’obra nova de la intervenció respondrà al que avui en dia es demana d’un habitatge. I serà aquest diàleg entre allò nou i allò vell que resultarà en un espai únic.

Per la lluita contra el canvi climàtic en el sector de l’arquitectura i construcció, la rehabilitació de cases és el primer pas dins el camí més lògic, ja que contribueix a reduir les emissions de CO₂ amb un impacte molt menor que en l’obra nova.

A INKUB ens agraden els reptes, ens apassiona el fet de donar una segona vida a les cases antigues fomentant la rehabilitació sostenible, per aquest motiu escoltem totes les necessitats, junt amb els valors i motivacions dels nostres clients per tal d’oferir les solucions sostenibles més adients.

El nostre objectiu principal és millorar al màxim l’eficiència energètica, però sense deixar de banda la història única de cada llar per tal que no es perdi en el procés de rehabilitació.

Els temps canvien i les necessitats de les persones també, per això un dels punts claus de la rehabilitació és saber adaptar els espais a l’actualitat per tal de garantir que es cobreixin totes les necessitats actuals.

Rehabilitar una casa antiga és tot un repte, el camí està ple de dificultats i sorpreses, però la satisfacció final mereix l’esforç.

Què tenim en compte en fer la rehabilitació d’una casa?

Rehabilitar una casa es tracta d’un procés molt complex on entren en joc multitud de factors. És necessari fer un bon estudi previ i conèixer totes les necessitats i preferències dels clients per tal de trobar les millors solucions. A INKUB, comptem amb un equip amb anys d’experiència en la rehabilitació de cases i no hi ha cap repte que ens pugui parar.

Estudi de patologies i de l’estat actual

Aquest pas és vital, ja que a partir d’aquest estudi es desenvoluparà tot el projecte de rehabilitació. Entre altres aspectes, s’estudia l’estat de l’estructura de l’edifici, fonaments i coberta, el tipus de murs de càrrega… Caldrà destriar quins elements es poden conservar, quins són originals, i sobretot amb quins la proposta pot dialogar.

Envolvent 

L’envolvent dels edificis antics acostuma a ser un dels punts crítics de la rehabilitació, ja que la majoria de cases no solen tenir aïllaments tèrmics i estan plenes de ponts tèrmics, pel que l’eficiència energètica sol ser un problema important.

Aïllament

A partir de la dècada dels vuitanta, va començar a ser obligatori per normativa l’ús d’aïllaments tèrmics tot i això les exigències eren mínimes, per tant, és molt probable que la casa a rehabilitar no tingui cap mena d’aïllament.

Fer un bon aïllament és vital per obtenir una òptima eficiència energètica, en les cases aïllades el SATE sol ser la millor solució. En altres cases aquesta feina pot ser més complexa, tant per la dificultat que pot presentar la forma de la casa i dels diferents espais, com pel fet d’evitar tapar murs o parets que tinguin una bellesa especial, com per exemple antics murs de pedra.

Fusteries

Substituir les fusteries sol ser un pas clau per millorar l’eficiència energètica de les cases, ja que les finestres i portes antigues soler tenir moltes infiltracions d’aire i aigua i acostumen a ser amb vidres simples. La substitució per noves finestres de doble o triple vidre amb els marcs aïllats i les juntes sellades i portes actuals ben aïllades, millora de forma notòria l’eficiència energètica de la casa.

Energies renovables

Els grans avenços en les energies renovables fan que el seu ús sigui molt recomanable, ja que contribuïm en la lluita contra el canvi climàtic reduint les emissions de CO₂ i a més, ajuden a aconseguir un estalvi econòmic molt important.

A Inkub acostumem a instal·lar sistemes d’autoproducció solar, ja que són sistemes molt efectius que presenten una ràpida amortització. Aquests sistemes combinats amb d’altres com l’aerotèrmia, ajuden a reduir la factura de la llum d’una forma molt considerable.

Distribució dels espais

A l’hora de distribuir els nous espais s’ha de tenir en compte múltiples factors, com les instal·lacions de la mateixa casa. Els banys o la cuina podrien estar condicionats per les canonades de desaigües i tot i que en una reforma integral també es poden fer de nou, també s’ha de tenir en compte les necessitats de la família i fer un estudi bioclimàtic per distribuir la casa en funció de la seva orientació respecte al sol, per tal d’aprofitar al màxim la seva energia.

Més enllà de l’eficiència energètica

A Inkub sabem que l’eficiència energètica és un dels punts principals al fer una rehabilitació, però no ens volem quedar només amb això, sinó que també posem valor a la bellesa dels materials antics, de les diferents textures i les marques del pas del temps. Cada casa té una història única que es preserva a través dels seus materials i elements decoratius únics, i això no ho volem perdre amb el procés de rehabilitació. La calidesa que aporta una antiga paret de pedra o una biga de fusta antiga no es pot aconseguir en la construcció d’una casa d’obra nova.

A Inkub fem obres de rehabilitació, no reformes

La rehabilitació i la reforma són dos termes que se solen confondre amb facilitat, però cada un es refereix a un tipus d’obra diferent.

Entenem per reforma totes aquelles actuacions que atenen a un canvi estètic i no a raons funcionals. Hi entren aquelles obres que suposin canviar, modificar o substituir acabats, envans o instal·lacions. Les cases que necessiten obres de reformes son cases en bon estat on el propietari vol canviar l’habitatge en base als seus gustos personals.

Per altra banda, entenem com rehabilitació aquelles obres que es realitzen en edificis antics o en mal estat on és necessària l’adequació estructural o funcional. Aquestes obres solen ser de molta més envergadura, i també s’inclouen les obres de reparació de la teulada o la façana.

A INKUB oferim serveis de rehabilitació, on a més de totes les obres estructurals i funcionals, fem projectes clau en mà, és a dir, també ens en encarreguem de totes les obres d’instal·lacions i acabats.

El camí més sostenible en el món de la construcció

PROJECTES FINALITZATS

Aquí pots veure en detall alguns dels projectes de rehabilitació ja finalitzats. L’estat en què es trobaven abans, el projecte de rehabilitació i el resultat final que emmarca la personalitat de l’edifici i de la família que li ha donat una segona vida.

LA REHABILITACIÓ D’ARMENTERA

LA REHABILITACIÓ DE TIANA

casa de madera

LA REHABILITACIÓ DEL JAUME I L’ANNA

LA REHABILITACIÓ DEL CARRER NOU

Pregunta’ns

Si tens dubtes sobre si les teves obres es tracten d’una rehabilitació o una reforma, pots contactar amb nosaltres per telèfon o a través del següent formulari, i t’ajudarem a saber quina obra necessita casa teva.